Kubinyi pályázat - 2018

Kubinyi pályázat- 2018

Céljaink meghatározásakor hangsúlyoznunk kell, hogy bár rendelkezésre állt korábban egy hasonló történeti témájú kiállítás a Zempléni Múzeumban, itt most egy új koncepciójú, és megjelenésében is teljesen más bemutatót hozunk létre, tehát nem a régit korszerűsítjük, hanem valójában egy új kiállítást alkotunk.

A történelmi környezetet, a termek adottságait, valamint a témát figyelembe véve úgy az a véleményünk, hogy az új állandó történeti kiállítás esetében is „klasszikus” stílusú megjelenítést szükséges alkalmazni. A látogatóink igénylik és szeretik a szép, régi tárgyakat, ezek bemutatását nem akartuk felcserélni sem valamiféle installációs attrakcióval, sem pedig pusztán képernyőn megnézhető tartalmakkal. Használjuk a modern infokommunikációs eszközöket (szikszói csata bemutatása, Rákóczi Zsigmond életútja, a vár 3D rekonstrukciója, Bocskai alakja és esküje, QR kódos kiegészítő információk), de azt szeretnénk, hogy ezek kiegészítő jellegűek legyenek, elsősorban a több szintű információszerzést szolgálják.  Mind a három teremben lesz egy központi látványelem (szerencsi vár makettje – várostrom, Rákóczi Zsigmond és Gerendi Anna lakószobája, a megyaszói templom szószékkoronája és mennyezetdeszkái), és emellett megjelennek a tárgyakat bemutató tárlók is. Grafikusan szerkesztett tablókat is használunk, de törekeszünk arra is, hogy interaktív módon vonjuk be a látogatót az ismeretszerzésbe (pl. családfa, birtoktérkép, idővonal). Fontosnak tartjuk, hogy a különböző korú és felkészültségű látogató számára több szintű, és eltérő részletezésű információt nyújtsunk (főszöveg, felirat, QR kód, blog, ismeretterjesztő kiadványok). Fontos, hogy a tájékoztatás több nyelven jelenjen meg, valamint ne csak olvasható, de hallható szövegek is legyenek.

Kubinyi 2017 – Az új állandó kiállítás előkészítése során a következők valósultak meg a pályázati döntésnek megfelelően 2018. március 30-ig:

  • a kiállítás forgatókönyvének véglegesítése
  • a háttéranyagok kidolgozása
  • a kiállítás arculati és látványtervének elkészítése,
  • a szerencsi vár elméleti rekonstrukciójának elkészítése

Az elkészült anyagokat a pályázati döntés előírásainak megfelelően 2018. májusában benyújtott új pályázatunkban már felhasználtuk.

© 2019 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.